5 varselsignaler for å sjekke synet

Ikke alle er klare over at man burde sjekke øynene regelmessig, for selv om man tror at ingenting er galt, kan det vise seg at noe kan forbedres.

Tåke, ringer rundt lysobjekter

Har du lagt merke til at om du kjører om kvelden, blir alle lyskilder gjort om til strålekranser? Dette er et tegn på at øynene behøver litt hjelp, og kan enkelt sjekkes ved en synstest.

Lysømfintlighet

Det er lett å tenke at man bare er trøtt, har jobbet for mye, eller kanskje har du også vondt i hodet? Lysømfintlighet er et problem for mange, både unge og eldre.

Les også: Solbriller mot lav sol

Plutselige smerter

Det er alltid best å sjekke for tidlig enn for sent. Plutselige smerter i øynene behøver ikke å bety at noe er galt, men som regel er det en grunn til det. Vær føre var, og behandle øynene dine med omtanke.

Røde øyne

Øynene fungerer som resten av kroppen: Når de endrer seg betyr det at noe ikke er helt som det skal. Som oftest er røde øyne et resultat av at øynene er overanstrengte, men det kan også være tegn på et underliggende problem.

Avstandsbedømming

Fra fylte 45 år, forandrer øynene seg. Øyelinsen blir mindre elastisk, hvilket er en naturlig utvikling som kommer med årene. Dette gjør at det kan bli vanskelig å bedømme avstand, og det er fordelaktig å teste synet hvert år for å forsikre seg om at styrken på briller og linser fortsatt stemmer.

Vi vet at vi burde sjekke tennene hvert år, og til og med bilen blir grundig gjennomgått hvert 2. år for at alt skal virke som det skal. Øynene står for 80% av våre sanseinntrykk, og skal følge deg hele livet, derfor er det viktig å følge opp.

Les også: Behandling av nærsynthet

Her kommer en liten pekepinn på hvor ofte øynene behøver sjekkes:

Opp til 18 år:

Minst hvert andre år – hvert år om du bruker briller eller linser.

18-40 år:

Minst hvert tredje år, men generelt er det bedre med hvert andre år. Bruker du briller eller linser, burde du sjekke deg hvert år.

40-65 år:

Hvert andre år, med mindre du bruker briller eller linser – eller du plutselig får forandringer i synet.

Over 65 år:

Årlig.

Om du har øyesykdom i familien, er det en god regel å teste synet hvert år slik at eventuelle problemer kan oppdages tidlig. Diabetes og høyt blodtrykk er to sykdommer som gjør synsundersøkelser nødvendig for å unngå varige problemer.

Bestill synsundersøkelse