Verdt å vite om skjeve hornhinner

Har du skjeve hornhinner eller er astigmatisk, som det heter på fagspråket, bryter ikke hornhinne og linsen lyset helt likt. Bildet av et objekt på netthinnen vil derfor bli delvis ute av fokus og bli oppfattet som uklart. Opptrer ofte sammen med nærsynthet eller langsynthet.

Årsaken til skjeve hornhinner

Ideelt sett er hornhinnens krumning sfærisk, det vil si at den er helt rundt og har samme krumning og brytningskraft i alle retninger. I det astigmatiske øyet er hornhinnen litt ujevn, krumningen er torisk (som en rugbyball) og ikke helt sfærisk (som en fotball). Den horisontale og vertikale radiusen er ikke den samme. Det betyr at brytningskraften er ulike i forskjellige retninger. Deler av bildet lander på netthinnen, det andre lander foran eller bak. Bildet av et objekt, bokstaver eller tall blir derfor delvis ute av fokus horisontalt, vertikalt eller begge deler. Resultatet er at du ser uklart, som om bokstaven eller tallet har en skygge.

Krumningen av både hornhinne og linse forandrer seg gjennom livet og skjevheten kan minske eller øke over tid. Det finnes også en mindre vanlig type astigmatisme som kalles irregulær astigmatisme. Den kan være forårsaket av arr eller sykdom i hornhinnen. Lyset brytes da på en irregulær måte.

Vanlige symptomer:

  • Trøtte og slitne øyne
  • Uklart bilde
  • Dobbeltsyn eller skygger på bokstaver i bøker e.l.
  • Hodepine
  • Mysing for å se klart
  • Svimmelhet

Skjeve hornhinner hos barn

Skjeve hornhinner er arvelig. Samtidig kan det være vanskelig å oppdage hos barn, siden de kan ha problemer med å uttrykke hvordan de opplever synsproblemene sine. Bildet er sannsynligvis uklart på alle avstander. Om hjernen kun får uklare bilder er det en risiko for at synet ikke utvikles normalt. Finnes det den minste mistanke om at synsfeil hos et barn bestill en time for synsundersøkelse hos en optiker.

Les også: Visste du at én av fem skolebarn sliter med dårlig syn?

Fra en astigmatikers perspektiv

Astigmatisme oppleves ikke nødvendigvis som unormalt for de som lider av det. Et godt eksempel er maleren El Greco som levde på 16, -og 17-hundretallet. Han er kjent for å male forlengede figurer og høye tynne objekter. Disse uvanlige formene har ført til spekulasjoner om hvorvidt maleren hadde skjeve hornhinner. Noe som lett kunne blitt oppdaget og korrigert i dag. 

Korrigering av skjeve hornhinner

Om du tror at du er astigmatisk er en god start å få øynene undersøkte hos en optiker. Du har flere gode alternativer til korrigering, som passer til alle typer livsstiler. Enten du sitter mye foran data, om du er veldig aktiv, eller begge deler.

Les også: En vanlig synsforstyrrelse – auramigrene

Må man ha briller ved skjeve hornhinner?

Du må ikke nødvendigvis ha briller ved astigmatisme, dette avhengig av hvor stor grad du er rammet. Allikevel velger svært mange å bruke briller,eller linser. Rett og slett for å se godt, unngå symptomer som hodepine og slitne øyne og ha det bedre i hverdagen.

Skalaen som forteller hvor stor synsfeilen er kalles dipotrier. Ved langsynthet er tallene positive, ved nærsynthet er de negative. Størrelsen på en astigmatisk skjevhet skrives på en brilleseddel med ordet cylinder eller cyl. foran. En kombinasjon av nærsynthet og skjeve hornhinner kan f. eks. Skrives slik:            

Sf. -2,0 cyl. -0,75 ax 90.

Her ser ser vi at pasienten har 2 dioptrier nærsynthet kombinert med 0,75 dioptrier skjevhet i 90 grader. Det siste tallete beskriver i hvilken akse skjevheten er plassert. Med riktig korreksjon med brilleglass faller lysstrålene på netthinnen og bildet blir klart.

Kontaktlinser

Du kan også bruke linser om du ikke ønsker briller. Kontaktlinser for skjeve hornhinner kalles toriske linser. og har en litt annen oppbygning enn de vanlige linsene. Mange bruker linser f. eks. til sport, eller når de er ute i vær og vind – det finnes et bredt utvalg av forskjellige typer. Optikeren din hjelper deg å finne den riktige typen for din helse og dine behov.

Det finnes linser til engangsbruk, eller andre som kan brukes flere ganger i opptil en måned, eller lengre. En del kan brukes kontinuerlig på øyet i opptil en måned. Kontaktlinser gir deg en følelse av frihet. Når de sitter som de skal, kjenner du dem ikke på øynene i det hele tatt.

Kontaktlinser kan også vare en mulighet for barn, avhengig av alder og hvor moden og ansvarsfull han eller hun er. Optikeren er til god hjelp ved å ta beslutning om dette. Alle brukere av kontaktlinser må også ha et par briller i tillegg.  

Drømmelinser

Drømmelinser er spesielle stabile linser som brukes på natten og som forandrer hornhinnen sånn at du ikke trenger linser eller briller på dagen.

Refraktiv kirurgi

Laserbehandling av skjeve hornhinner er en mulighet for voksne personer. Hornhinnens tykkelse og brytning forandres med laser. Det finnes ingen sikker garanti for resultatet eller at synet forblir stabilt etter operasjonen. Om du velger å operere bort astigmatismen – husk at du må følge opp øyehelsen din jevnlig i etterkant som alle andre.

Ta kontakt

Mistenker du at du har skjeve hornhinner, så ta gjerne kontakt med oss.

Bestill time i Fredrikstad
Bestill time i Sarpsborg

Tekst: Interoptik