Sover du med døgnlinser, bør du lese dette

Norge var det landet i verden der flest kontaktlinsebrukere sover regelmessig med kontaktlinsene på. Etter nesten 40 års erfaring med kontaktlinsearbeid kommer Ingebret Mojord med en klar oppfordring.

Kontaktlinsens historie

Den første kontaktlinsen av plast kom i 1938. Så kom den første myke kontaktlinsen i 1969. Det første til utvidet bruk, det vil si at man kunne sove med kontaktlinser fra 1979. I 1994 kom de første dagslinsene. I 1998 kom de nye kontaktlinsematerialene med en blanding av silikongummi og plast. De nye kontaktlinsene for døgnet rundt bruk, skulle være så revolusjonerende at risikoen for å få en infeksjon på øyet ble vesentlig mindre. Årsaken var at de slapp igjennom mye mere oksygen enn rene plastmaterialer – slik ble det ikke!

Ingebret Mojord
Ingebret Mojord

Kontaktlinser

Det er alltid en risiko for en øyereaksjon når du putter en plastbit på øyet. Under en kontaktlinse er det godt og varmt, og mikroorganismer trives godt. Mikroorganismer vil alltid være på hornhinnen av naturlige årsaker. Hornhinnen er nesten som en seig gele.  Hvis en kontaktlinse tørker inn når den sitter på, blir det en mikroskade, slik at noen av mikroorganismene kan trenge seg inn i hornhinnen og lage betennelse. Det skjer oftest når øyet er lukket.

Hornhinnebetennelse

Man fant raskt ut at hvis en kontaktlinse sitter på lenger enn 30 dager, var det vesentlig større risiko for hornhinnebetennelse.  Derfor kom en regulering for at mange kontaktlinser som ga god okysgentilførsel, kunne sitte på inntil 30 dager. En annen oppdagelse var at i områder av verden der for eksempel vannkvalitet var dårlig, var hyppigheten av øyeinfeksjoner i sammenheng med kontaktlinsebruk mer vanlig.

Vår studie viste at av de som sov med kontaktlinser regelmessig, hadde 3% en risiko for horhinnebetennelse hvert år.  Dette tallet baserer seg på erfaringer fra til sammen 4053 år med døgnlinser. Bare et fåtall hadde en avansert horhinnebetennelse som krevde intensiv antibiotika behandling og som kunne etterlate seg arr, som igjen reduserte synskvaliteten.

De som hadde hatt en hornhinnebetennelse, mest sannsynlig på grunn av kontaktlinsebruk, hadde hatt symptomer på ubehag dagen før. De lærte da at ved ubehag måtte de ikke sove med kontaktlinser før ubehaget hadde forsvunnet. De erfarte da at de nesten aldri fikk betennelse igjen. 

Les også: verdt å vite om skjeve hornhinner

Symptomer på hornhinnebetennelse

I Norge i perioden 2005 -2014 var det ingen økning i antall personer med bakteriell hornhinnebetennelse (uavhengig av årsak). En lokal øyelegepraksis så i snitt 5-6 pasienter med milde kontaktlinserelatert hornhinnebetennelse pr år. Erfaringen viste at sykehus fikk de alvorlige tilfellene direkte. Statistikken derifra er vanskelig å skille fra alle de andre årsakene til hornhinnebetennelse i perioden. 

Det som er viktigst er at har du et øye som er vart på lys, gir redusert syn og er litt rødt, tar du ut kontaktlinsen omgående og søker profesjonell hjelp. 

Alvorlige konsekvenser

Jeg har hatt en pasient som har hatt på kontaktlinser i 5 år uten trøbbel, men også sett kontaktlinser som har sittet på i noen timer og laget alvorlig trøbbel. Sunne øyne og god hygiene er basis for suksess. En av de verste tilfellene jeg har sett var en 1dags kontaktlinsebruker som antagelig hadde fått med seg smitte fra arbeid i hagen. Han fikk sykehusinnleggelse på timen.

I tilfeller der betennelsen etterlate seg et vesentlig arr, kan hornhinnen skiftes ut! 

Kontakt oss

Mistenker du at du har hornhinnebetennelse eller ønsker å vite mer om sunn døgnlinse bruk, så ta gjerne kontakt med oss.

Bestill time i Fredrikstad
Bestill time i Sarpsborg

Tekst: Ingebret Mojord