{ Vårt syn på faget!
Av Interoptik S. Gangestad
ØyehelseSolbriller

Snøblind i påskesola

Svir du i øya, har tårer som spruter og intense smerter? Se hva sol, snø og sjø kan gjøre med øynene dine.

Fjell – snø – sol – uten solbriller

Er du på skitur på fjellet i sterk sol uten solbriller er sjansen stor for at du blir snøblind. Smerten kommer som regel utover ettermiddagen. Øynene blir røde (om du klarar å åpne dem..). Tårene renner og renner. Du blir lysømfintlig og du har vondt. Det du ønsker deg aller mest er ett mørkt rom til og med uten ett eneste stearinlys.

Sannsynligheten er stor for at du har blitt snøblind.

Snøblindhet

Snøblindhet kan sammenlignes med solbrenthet. Hornhinnen i øyet får brannskader hvis man eksponeres for altfor mye UV lys. Man får sjelden skader av en kort tur i solen,  men er man for lenge på fjellet eller ved sjøen i sterk sol er man utsatt. Årsaken er at UV lys reflekteres av snø og vann og intensiteten øker.

Nervetettheten i hornhinnen er 300 ganger høyere enn i huden så derfor er en kraftig snøblindhet svært smertefullt.

Hva skjer?

Det som skjer er at hornhinnen «hovner» opp litt, og celler dør punktvis. Nervene i hornhinnen blottlegges og derfor blir det smertefullt.

Hornhinnen har en imidlertid en fantastisk evne til å reparere seg selv, så innen 48-72 timer er som regel skaden leget. Langvarige skader er svært sjeldne.

Har du hund så vær oppmerksom på at den også er utsatt og kan bli snøblind. Lett å glemme!

For hund finnes det doggles

Utsettes man for UV stråling over lang tid kan det medføre andre øyeskader. Du har kanskje sett de små gule «klumpene» mange har på bindehinnen på øyet. De sitter som regel inn mot nesen. Dette kalles «pinguecula» og er en ufarlig oppsamling av fettvev. Man tror dette er forårsaket av for mye UV lys.

Cataract («grå stær») utvikles også tidligere om man er mye i solen uten beskyttelse. Det samme gjelder AMD («forkalkning»).

Husk solbriller og solkrem! Goggles til deg selv og Doggles til hunden!😊

Bestill time i Fredrikstad
Bestill time i Sarpsborg

Catharina H Christensen
Optometrist MSc
Interoptik S. Gangestad

x