Hva er øyemigrene?

Ser du ett flott sikk-sakkmønster, speilfasetter eller ett mosaikkmønster som glitrer i 20-30 minutter kan du ha et anfall av øyemigrene. Første gang man opplever dette kan man bli litt redd.

Hvis det oppstår når du leser kan det starte med at halve ordet forsvinner. Det er umulig å få med seg alle bokstavene mens du prøver å lese hele ordet. Etterhvert utvider området seg og blir gradvis bredere. Er anfallet kraftig kan det sees som en sirkel som blir større og større og som tilslutt forsvinner bakover. Sitter du i en samtale med noen når dette oppstår er det vanskelig å konsentrere seg om samtalen. Den glitrende sirkelen er veldig forstyrrende.

Les også: Fluer i synsfeltet

Ikke alle får vondt i hodet etterpå

Man får ikke nødvendigvis hodepine etterpå men noen blir slitne og litt «fjerne». Man kan rett og slett synes litt synd på seg selv når det står på som verst.

Hva kommer det av?

Øyemigrene oppstår som regel på begge øyne. Man tror det er blodårer i øyet som trekker seg sammen midlertidig og skaper synsillusjonen.

Les også: Har du tørre øyne?

Hvorfor får man øyemigrene?

Øyemigrene oppstår som regel pga. stress eller hormonforandringer. Vi ser en opphopning av dette rundt juletider og hos regnskapsførere rett før årsoppgjøret skal ferdigstilles. I det hele tatt kan dette være en liten beskjed fra kroppen om at du bør roe ned litt.

Selv får jeg anfall av øyemigrene hvis søvnen har vært dårlig en periode, og gjerne forbundet med stress.

Bør jeg kontakte lege?

Har man risikofaktorer som for eksempel høyt kolesterol, høyt blodtrykk eller diabetes bør man ta en undersøkelse hos lege.

Les også: 5 varselsignaler for å sjekke synet


Skrevet av:
Catharina Høegh Christensen
Optometrist MSc
Interoptik Gangestad AS, Torvbyen