Øyelokksmidd (Demodex) er en parasitt vi inntil nylig har ment at alle over 70 år har i hårsekker og kjertler i øyelokk. Denne parasitten finnes i svært mange utgaver, men hos mennesker snakker vi om 2 typer; Demodex Folliculorum og Demodex Brevis. Folliculorum trives i hårsekker og kan være årsak til øyelokksbetennelse. Dette kan gi tørre øyne, kløe og svie. Det er ikke synstruende, men kan være svært ubehagelig. Nyere forskning har imidlertid kommet frem til at denne finnes hos alle mennesker.
Virkning
Det vi ser er at virkningen av denne midden er svært forskjellig fra pasient til pasient. Den er ca. 0,4 mm og har 8 bein. Hos de som er utsatt for en negativ virkning ser vi tydelig avfallsprodukter av midden på øyevipper. Den er aktiv om natten og sparker ut avfallsprodukter som fester seg som en blank sylinder innerst på øyevippen, vi kaller det kolaretter. Vi ser det i aller størst grad på vippene i øvre øyelokk.
Hvordan smitter den?
Det antas at den smitter ved kontakt. Vi kan også tenke oss at den overføres gjennom felles bruk av håndklær, toalettsaker ol.
Middens livsløp
Ved gunstige leveforhold, og uten behandlingstiltak er tiden fra egg til voksen fase ca. 14 dager. Levetiden er dermed ganske kort, og dette kan bety store mengder død midd som kan tette kjertler.
Behandling
Vi har flere ganger hver uke tilfeller vi ønsker å behandle. Undersøkelse av dette inngår i en synsundersøkelse hos oss. Og ikke minst når man bestiller en Tørt Øye undersøkelse.
Vi legger en dråpe bedøvelse i hvert øye, deretter renser vi bort alle avfallsprodukter på øyevipper med Blephex. Dette er en liten børste maskin med en steril rense tip som fjerner alt. Vi avslutter med vask av vipper og lokk med Cliradex. Dette er våtservietter innsatt med Tea Tree oil, og det eneste som hjelper å holder tilstanden nede.
Pasienten vil i ettertid gjøre en daglig rens. Ofte gjentar vi behandling med Blephex med noen ukers mellomrom.
Optometrist MSc
Stephen Gangestad