6 tegn på at barnet ditt er langsynt

Blir barnet fort trett av skolearbeid, er litt klumsete eller dulter mye borti kanter – sjekk synet!

Rundt 10% av norske barn mellom syv og femten år har behov for briller, kontaktlinser eller synstrening. Det viser en undersøkelse utført av Høgskolen i Sørøst-Norge.

Barn som ser dårlig kan få utfordringer på skolen, ofte oppleve konsetrasjonsvansker og i værste fall miste grunnleggende kunnskap om lesing og skriving. I tillegg kan langsynte eller nærsynte barn oppleve utfordringer under fritidsaktiviteter, og av og til velge å holde seg unna sosial omgang utenom skolen. At barnet ditt trekker seg unna og ikke tar initiativ til lek med andre kan være tegn på uoppdaget synsfeil.

Les også: Økt nærsynthet hos barn og unge

Sjekk barnets øyne

Det er ingen systematisk, obligatorisk kontroll av synet i norsk skole. Etter fireårskontrollen ligger hovedansvaret for å fange opp barnas eventuelle synsfeil hos foreldrene.

Et godt råd er å dekke til barnets øyne hver for seg, for å se om barnet merker at det ser ulikt på de to øynene. Man kan også spørre barnet om det hender at det de ser er tåkete eller uklart av og til. Det er likevel ikke sikkert at barnet klarer å redegjøre for seg. Det aller sikreste er å ta med barnet til en synsundersøkelse, og få undersøkt synet ordentlig.

Lærevansker eller synsfeil?

De aller fleste norske barn med synsfeil er langsynte. Langsynthet kan være vanskeligere å oppdage enn nærsynthet. De kan se bra, men må anstrenge seg mye for å holde synet skarpt, spesielt på ting som er nærme. Hvis barnet blir urolig eller har kort utholdenhet ved lesing eller leksearbeid, kan det være et tegn på langsynthet. Barnet bruker mye energi på å fokusere på nært hold og gjør at barnet kjappere mister konsentrasjonen eller går lei. Mange foreldre vil kanskje tro at barnet kan ha lærevansker eller adferdsproblemer, men tenker ikke på at dette kan ha med synet å gjøre. Det naturlige er å tenke dysleksi eller lesevansker. Om dette er gjenkjennelig for ditt barn vil vi anbefale å bestille en synsundersøkelse for å utelukke eller bekrefte en synsfeil.

Små eller moderate synsfeil vil ikke alltid gi utslag i synlige tegn, men kan likevel være en belastning for barnet. Det sikreste man kan gjøre for å finne ut om barnet er langsynt eller nærsynt, er å ta med barnet til en synsundersøkelse.

Les også: Synstrening – et fitnessprogram for øynene

Synstrening – et fitnessprogram for øynene
Synstrening – et fitnessprogram for øynene

6 tegn på langsynthet

  • Blir fort urolig eller trett av nærarbeid som lesing og lekser.
  • Myser eller rynker pannen ved nærarbeid som lesing og lekser, eller ved bruk av Ipad. (zoomer inn på iPad når de skal lese)
  • Dulter bort i ting (dørkarmer, bord etc.).
  • Problemer med avstandsbedømmelse, f.eks. å ta imot en ball eller helle i et glass saft.
  • Ser dobbelt.
  • Kan virke klumsete.

Bestill time i Fredrikstad
Bestill time i Sarpsborg


Tekst fra: Interoptik.no