Hva hjelper mot pollenallergi?

I overkant av 20 prosent av befolkningen har en mer eller mindre alvorlig pollenallergi. Er du en av dem?

Hva er allergi?

Allergi er en immunrespons på et stoff som normalt sett ikke skader kroppen. Dette stoffet kalles et allergen, og det kan for eksempel være pollen, dyrehår, støv, matvarer, vepsestikk eller innhold i et medikament. Det er f.eks ikke svært uvanlig å reagere på bedøvelse.

Når kroppen blir utsatt for allergenet, vil immunsystemet oppfatte det som en trussel og starte en hypersensitivitetsreaksjon for å bekjempe det. I praksis er det to hovedformer for allergi: IgE-avhengig allergi og celleavhengig kontaktallergi.

IgE-avhengig allergi er den klassiske allergiske reaksjonen som blir utløst når antistoff av typen IgE, som er en naturlig del av forsvarssystemet til kroppen, reagerer med et allergen. Dette kan føre til symptomer som rennende nese, kløe, pusteproblemer og i noen tilfeller alvorlig anafylaksi. Det siste kan oppleves som en sjokktilstand. 

Hvordan påvirker det kroppen

Allergi kan være arvelig og kan påvirke både voksne og barn. Det er ingen kur mot allergi, men symptomene kan ofte kontrolleres med medisiner og det å unngå de allergener man reagerer på. 

Personer med pollen allergi kan oppleve en rekke symptomer, inkludert irriterende øyne og nysing. Dette skyldes at kroppen overreagerer på pollen og produserer en allergisk reaksjon.

Øye problemer forbundet med pollen allergi inkluderer kløe, rødhet, svie og rennende øyne. Kløe oppstår typisk i øyekroken mot nesen. Her vil slimhinner svelle og kan gi en kraftig irritasjon. Dette oppstår på grunn av at pollen kommer i kontakt med øyet, noe som resulterer i en allergisk reaksjon.

Hva kan man gjøre

For å redusere ubehaget kan du bruke øyedråper, nesespray og tabletter som er tilgjengelige uten resept.  Å unngå eksponering for pollen kan også bidra til å minske symptomene. Ved kraftige reaksjoner bør lege oppsøkes for reseptbelagte medikamenter som er mer effektive. 

Les også: Tørre øyne – et økende problem i Norden

Tips for å unngå ubehag

Mennesker med pollenallergi kan oppleve ubehag når de bruker kontaktlinser. Dette skyldes ofte at pollen kan feste seg til linsene og irritere øynene.

Her er noen tips for å unngå ubehag:

  1. Bruk dagslinser. 
  2. Bruk en solbrille som dekker godt. 
  3. Bruk øyedråper og/eller antihistaminer kjøpt over disk uten resept. Eller det samme foreskrevet av lege for å lindre allergisymptomer. Husk alltid å bruke øyedråper uten konserveringsmiddel. Dette gjelder også for fukte dråper. 
  4. Vask hendene og ansiktet regelmessig for å fjerne pollen fra huden.
  5. Unngå å gni øynene da det kan føre til irritasjon og betennelse.
  6. Unngå å bruke kontaktlinser når symptomer på allergi er i full blomst. Dette er en av grunnene til at kontaktlinsebrukere bør ha en brille i tillegg. 
  7. Dusj og bytt klær etter å ha vært utendørs i pollensesongen.
  8. Luft soverom på morgenene, lukk vinduer etter lufting. 
  9. Vask sengetøy oftere enn vanlig. 

Ta vare på synet ditt – bestill en synstest

Bestill time i Fredrikstad
Bestill time i Sarpsborg

Skrevet av: Optometrist MSc Stephen Gangestad