Dette er øyelokksmidd – den lille parasitten som lever rundt øynene våre

Hva er Demodex?

Demodex er en parasitt med 8 ben som lever rundt våre øyne. Den er meget vanlig – studier har vist at 100 % av dem som har fylt 70 år har den.

Demodex er egentlig en duo – bestående av Demodex folliculorum som lever i hårsekker og er 0,3-0,4 mm, og Demodex brevis som er 0,2-0,3 mm og lever i fettkjertler på huden, blant annet de meibomske kirtler som sitter i øvre og nedre våt kant.

Hos oss i Interoptik S. Gangestad starter vi alle undersøkelser i spaltelampe (øyemikroskop) med å undersøke øvre øyelokk og vipper. Dette er bl.a. fordi vi har fokus på Demodex. Hvis det blir hyppig forekomst av Demodex, påvirker det nemlig øyehelsen. Noen blir veldig plaget.

Demodex er en parasitt med 8 ben som lever rundt våre øyne
Demodex er en parasitt med 8 ben som lever rundt våre øyne

Hva gjør den?

Demodex folliculorum sitter inne i og ved hårsekkene på huden, også i øyevippene. Den lever av epitelceller, og sparker avfallsprodukter ut av hårsekken slik at disse setter seg rundt øyevippene.

Demodex brevis lever av fettet i de meibomske kjertler, og årsaker problemer i disse blant annet gjennom å tette dem til. Derfor bidrar de til tørt øye og generelle problemer med tårefilmen.

Les også: Hva er keratokonus?

Bare ekkelt – eller er det farlig?

Så langt man vet er Demodex ikke direkte synstruende. Men derimot kan parasitten forårsake kløe rundt og/eller i øyet, tørt øye, slørete syn, og generelle ubehag i øyene. Iblant er dette ekstremt plagsomt.

Det vanligste tegnet på Demodex er sylindriske flass rundt øyevipper. Dette sees som regel kun når man ser på øyet i forstørrelse, som når vi optikere i Interoptik S. Gangestad undersøker øyene i spaltelampe. Andre tegn kan være feilstilte eller manglende øyevipper, rød øyelokkskant eller rødt øye. Demodex kan også gi betennelser i øyene som da kan være vanskelige å behandle på vanlig måte.

demodex - øyelokksmidd
Behandling av øyelokksmidd

Slik hjelper vi

I Interoptik S. Gangestad har vi stort fokus på Demodex, også som en del i vår behandling av tørre øyene. Det er viktig å ikke bare undersøke i spaltelampen, men også spørre om og lytte etter symptomer.

Når Demodex skal behandles, anbefaler vi en kombinasjon av behandling her på klinikken og at pasienten også behandler selv hjemme. Det er mest effektivt.

For å behandle Demodex på klinikken vår, fjerner og renser vi øyevippene for avfall med Blephex. Dette er en elektrisk børste hvor børste proben dyppes i tea tree oil før behandling. For kjertel dysfunksjon bruker vi også IPL som er en avansert lysbehandling.

Les også: Hvordan behandle tørre og sviende øyne?

Hva kan man gjøre selv?

Hjemme skal pasienten rense øyevippene og området rundt dem med våtservietter som inneholder tea tree oil. Studier har vist at tea tree oil er det mest effektive virkestoffet for behandling av Demodex. Pasienten skal også smøre øyevippene med en gel som inneholder tea tree oil, for å forhindre at Demodex legger egg og på den måten reproduserer seg.

Vi trenger også følge opp med kontroller på klinikken for å se at tilstanden forbedrer seg objektivt – samt høre om pasientens subjektive opplevelser på hvordan behandlingen fungerer.

Ta kontakt med oss

Du er varmt velkommen å kontakte oss hvis du lurer på noe, og hvis du vil booke time kan du trykke på linken under. Vi gleder oss til å høre fra deg!

Skrevet av:
Maria Jahr BSc Optometri

Bestill time i Fredrikstad
Bestill time i Sarpsborg