Visste du at én av fem skolebarn sliter med dårlig syn?

Dårlig syn blant barn kan ha negative konsekvenser for deres evne til å lære, samt begrense deres deltakelse i lek og fysisk aktivitet. Av denne grunn er det av stor betydning å tidlig undersøke barns synsevne. Vi har utviklet en tilpasset synsundersøkelse som sikrer at barna opplever en positiv opplevelse gjennom hele prosessen.

Tegn på synsproblemer

Synsproblemer kan være en hovedårsak til redusert lese -og læringsferdighet hos barn. Når barn har dårlig syn, må de anstrenge øynene mer enn normalt for å følge med i skolen og dagliglivet. Et godt og avslappet syn gjør det enklere for barna å fokusere og konsentrere seg uten å pådra seg unødvendig øyeanspenning. Hos Interoptik tilbyr vi synsundersøkelser for barn i alderen 5 til 16 år.

Fra barnets ståsted

Vi tar oss god tid til å forstå barnas behov og situasjonen deres på skolen. Hvorfor har de kommet for en undersøkelse? Er dette første gang? Hvordan er synet deres på ulike avstander? Opplever de hodepine eller øyetretthet? Liker de å lese eller bruke digitale enheter som iPad?

Det er barna selv som besvarer spørsmålene, mens foreldrene eventuelt supplerer med informasjon. Barn har ofte en tendens til å dele detaljer med oss som de ikke har nevnt til foreldrene. Dette kan gi verdifull innsikt for optikeren, som kan stille de riktige spørsmålene. Barn tror gjerne at alle opplever verden på samme måte som dem, og derfor har de kanskje ikke delt alt med foreldrene.

Slik foregår synsundersøkelsen

Synet blir testet både på avstand og nær, inkludert dybdesyn. Vi sjekker også øyets samarbeidsevne, da dette er viktig for lese- og skriveferdighetene, i tillegg til å kontrollere fargesynet.

Vi sørger for at det er tilgjengelig barnevennlig lesemateriale som Donald-blader. Dette gir oss innsikt i hvordan barna leser. Selve undersøkelsen er effektiv, slik at barna finner den engasjerende og ikke kjedelig.

Barns subjektive oppfatning av sitt eget syn i forhold til virkeligheten kan være komplisert å forklare eller forstå. Derfor legger vi stor vekt på å gi barna muligheten til å uttrykke seg, gi eksempler og bruke sammenligninger. Noen ganger drypper vi øynene deres med dråper. Dette gjør vi fordi barns fokuseringsevne er spesielt skarp, og dråpene hjelper med å slappe av øynene. Dråpene kan føles litt ubehagelige, og de får pupillene til å utvide seg. Dette sikrer mer nøyaktige målinger av synsstyrken. Etter dråpene kan barnet oppleve økt følsomhet for lys i noen timer, og synet kan være noe svekket. Det anbefales å ta med solbriller som barnet kan bruke etter undersøkelsen, når virkningen av dråpene avtar.

Resultatet av synsundersøkelsen fører til en grundig vurdering av barnets syn og anbefalinger om den beste optiske løsningen, enten det er briller, kontaktlinser eller en kombinasjon.

Les også: 6 tegn på at barnet ditt er langsynt

NAV gir tilskudd til briller

Barn som trenger briller, kan få tilskudd til briller av NAV. Tilskuddet gis etter faste satser basert på brillens styrke. Tilskuddet trekkes fra regningen hos optiker når brillen skal betales.

Dette er en en av flere ordninger for barn som trenger briller. Andre ordninger kan gi rett til et høyere tilskuddsbeløp.

Les mer om NAV ordningen her

Vi tar øyehelsen til barn på alvor

Vi utfører en omfattende synsundersøkelse med optomap for barn i alderen 5 til 16 år. Denne inngående undersøkelsen inkluderer en optomap-skanning av netthinnen, evaluering av samarbeidsevnen mellom øynene, undersøkelse av øyelinse og hornhinne, måling av synsstyrke, samt evaluering og oppsummering av eventuelle funn og behov.

Vi tar øyehelsen på alvor ved å benytte Optomap-skanning, en avansert metode for å avbilde øyets indre strukturer. Dette gir oss muligheten til å forsikre oss om at øyet er i god helse, at utviklingen er positiv, eller om det er indikasjoner på skader eller sykdommer på netthinnen som kan utgjøre en risiko for synet og kreve videre oppfølging av en øyelege. Optomap-skanningen er fullstendig smertefri og tar bare noen få sekunder. Bildene blir lagret, slik at vi kan sammenligne dem og oppdage eventuelle endringer ved påfølgende synsundersøkelser.

Når bør barnet ta en synsundersøkelse

Det er viktig at alle barn gjennomgår regelmessige synsundersøkelser hos en optiker. Den første undersøkelsen bør helst gjennomføres før barnet begynner på skolen. Deretter anbefales det at barnet følges opp årlig, dersom det ikke har blitt oppdaget noen problemer. Mange barn opplever det som kalles «nærpunktstress», som kan påvirke øyehelsen. Optikerne har imidlertid metoder for å motvirke dette, for eksempel ved å tilpasse avlastningsbriller.

Vi tar ansvar for å sikre at ditt barns øyehelse er optimal og at eventuelle utfordringer blir identifisert tidlig. Gjennom vår dedikasjon til grundig oppfølging og moderne teknologi som Optomap-skanning, streber vi etter å gi barnet ditt best mulig forutsetninger for god synshelse.

Bestill time i Fredrikstad
Bestill time i Sarpsborg

Tekst: Interoptik