Sammen brenner de for bedre øyehelse!

Alle tre har de en glødende interesse for optometri. Sammen ser de en utvikling der optikeren får en viktigere rolle, og blir øyets «fastlege». Altså den naturlige fagpersonen som avdekker grå stær, grønn stær, macula degenerasjon eller netthinneavløsning.

Ingebret Mojord har nå arbeidet over ett  år hos Interoptik S. Gangestad og bistår kunder to dager i uken. Men samarbeidet betyr langt mer enn det, både for Stephen Gangestad, medeier Catharina H. Christensen og kundene. Alle tre er nestorer i faget og sammen med de ansatte, spiller de på lag for å bli enda bedre gjennom spennende fagutvekslinger.

Bygde seg opp på kontaktlinser

Alle tre – Christensen, Gangestad og Mojord vokste opp i bransjen, med optikerfedre. Catharina fra Oslo og familiebedriften Interoptik Ze-Bra som nå drives av hennes søster.  Likevel var det en tilfeldighet at Mojord ble optiker.

– Jeg var veldig kreativ, likte kommunikasjonen med mennesker, det å finne ut hvorfor personen hadde et synsproblem og til slutt finne løsningen for hver enkelt. Jeg kombinerte synsundersøkelser med å jobbe på sykehusets øyeavdeling, men holdt meg unna salg av briller, forklarer Mojord og blir supplert av Gangestad;

– Han gjorde litt av en furore i bransjen ganske raskt. Han satset tidlig på kontaktlinser, og bygde opp et kontaktlinsemarked på midten av 80-tallet, i en tid da ingen andre våget å satse på å bare drive klinikk. Klinikken gjorde synsundersøkelser, tilpasset alle typer kontaktlinser, gjorde utprøvinger av svaksyntoptikk og drev også synstrening.

Les også: Kontaktlinser når det passer deg

Ingebret Mojord
Ingebret Mojord

Står bak fagløft innen optometri

Dette er fagfolk som virkelig er fanatisk opptatt av sitt fag, og aldri slutter å lære. Alle har de master i faget sitt, en utdannelse Mojord initierte:

– Ingebret var den første med master i optometri her til lands. Det er takket være han at dette utdanningsløpet eksisterer her. Han fikk til et samarbeid mellom Universitetet på Kongsberg og SALUS universitet i Philadelphia, som siden har utdannet mange. Selv tok jeg denne masteren i 2012, Catharina allerede i 2007, utdyper Gangestad.

Første kontakt for bedre syn, øyehelse og primærhelsetjenesten

I mange år har de drevet i hver sin kjede; Gangestad/Christensen for Interoptik, og Mojord som en del av Mojord & Thoresen og etterhvert i Synsam-kjeden. De sitter i samme fagråd, og er konstant opptatt av å lære nytt, lese faglitteratur og ligge foran i utviklingen.
– Vi har det nyeste innen instrumenter og kan med dette få svar på det meste. Allerede er det mange sykdommer som kan oppdages ved et besøk hos oss. I fremtiden ser vi at dette vil gå enda dypere. Ikke bare øyesykdommer, men alvorlige tilstander som hjerteproblemer, høyt blodtrykk, tette blodårer, diabetes osv. Kunstig intelligens kan hjelpe oss til neste nivå i undersøkelser. Vi vil mer og mer bli den som følger opp øynene på alle nivåer. Vi oppdager, øyelegen behandler.

Les også: 7 tegn på at synet bør sjekkes

Stort tilbud, større på kontaktlinser

Hos Interoptik S. Gangestad får du hjelp til det aller meste innen øyehelse, om du sliter med tørre øyne, trenger briller, kontaktlinser eller lurer på kirurgi isteden.

– Flere og flere unge blir nærsynte. Vi utfører en nærsyntkontroll og kan bistå med å holde igjen utviklingen ved bruk av linser. Vi gjør også forundersøkelser for synskorrigerende laseroperasjon, synstrening og konsultasjon og hjelp til barn som trenger briller, forklarer Christensen.

– Jeg skal ikke legge skjul på at Mojords bakgrunn og store fagkunnskap innen linser er et kommersielt løft for oss og et utvidet tilbud til våre kunder. Jeg er ekstremt opptatt av at alle våre ansatte hele tiden skal bli bedre faglig, og det har det blitt nå.

Bestill time i Fredrikstad
Bestill time i Sarpsborg


Foto og tekst av: Trine Sirnes