Riper i brilleglass

Grovt sett kan vi si at det finnes 2 typer materialer i brilleglass. Nemlig mineralske glass, eller glass glass som noen kaller det. Altså brilleglass som er like harde som et vindusglass. Det andre, og langt vanligere materialet er av kunststoff. I dag selges kunststoff i 90-100 % av tilfellene.

Hva er best?

Drømmelinser - hva er det?-3
Drømmelinser – hva er det?

Tallenes tale er klare, kunststoff er best. De er lette, og de knuser ikke. Men, de får lettere riper. Så hva kan gjøres med et brilleglass som har fått riper?

«Råd mot riper» 

Dette er noen av rådene som finnes der ute mot riper. Både for å «fjerne» riper, unngå riper og rengjøre.

Natron og vann (unngå), babysjampo (fjerne), hvitvinseddik (fjerne), oppvaskmiddel (rengjøre), alkohol og bakepulver (rengjøre), tannpasta (fjerne), såpe og vann (rengjøre), bilvoks (unngå), møbelpuss (unngå), sennepspulver (unngå).

Virker rådene?

Nei, jeg vil ikke anbefale noen av disse. Ikke for å virke negativ, men riper i brilleglass lar seg ikke reparere. Om ripene er sjenerende må det faktisk kjøpes nye. Og her foreligger det muligheter for å unngå at problemet gjentar seg.

Brilleglass i kunststoff kommer i svært mange forskjellige kvaliteter. For å gjøre det litt enklere presenterer vi 2 nivåer, økonomi glass og kvalitets glass. Et kvalitets glass kommer typisk fra tyske, franske eller japanske fabrikker. Det avgjørende er hvilke belegg glasset er behandlet med.

Økonomi glass kommer gjerne med eller uten belegg. Belegget består av antirefleks og herding. På dette nivået er antirefleks belegget mindre effektivt enn hva man kan få i kvalitets nivået.

Kvalitets glassene  herdes til et nivå som er 8 ganger hardere enn i ubehandlet tilstand. De fjerner over 99% av reflekser, de kan fås med et filter som fjerner blått lys, og de kan fås med ekstra clean belegg som holder de rene mye lenger.

Hvordan behandler jeg nye glass?

E-Eye – effektiv behandling av tørre øyne!
E-Eye – effektiv behandling av tørre øyne!

Moderne brilleglass må vaskes med brillerens, vi gir med spesialspray eller våtservietter. Disse fjerner ikke de nye beleggene som ligger på glass overflaten. Det gjør derimot mange av produktene som jeg listet opp under «Råd mot riper».  Det gis også med en mikrofiber klut som brukes mot fingeravtrykk. Det skal ikke brukes andre materialer, unngå for all del å bruke skjorta, genseren eller lign.

Krakkelering

Krakkelering må ikke forveksles med riper. Antirefleks belegget på brilleglass kan krakkelere, det vil si at det dannes en mengde små sprekker i overflaten. Dette kan skje om brillene til stadighet bringes fra varmt innemiljø til kuldegrader ute. Produsentene gir 2 års garanti på krakkelering.

Så kom gjerne innom og la oss sjekke overflaten de første 2 årene etter bytte.


Skrevet av:
Optometrist MSc Stephen Gangestad

Foto: Shutterstock

 

Bestill time i Fredrikstad
Bestill time i Sarpsborg