Dugg på brillene ved bruk av ansiktsmaske

Ettersom munnbindet nå er tilbake igjen er det 3 tilstander som vi som optikere hører pasienter nevner.

1. Brillene dugger

Det hyppigste er at brilleglass dugger ved bruk av munnbind.

2. Tungt for å puste

Flere sier også at de synes det er tungt å puste bak munnbindet. Det er ikke vårt felt, men vi som har brukt munnbind siden mars under synsundersøkelser kan kjenne oss igjen.

3. Tørre øyne

Det tredje er generelle øyeplager. Det siste har nok med tørre øyne å gjøre. Vi tilbringer mer tid inne foran skjermer. Om inneklimaet vi befinner oss i ikke er optimalt kan dette føre til tørrhet. Bruk av munnbind kan nok forsterke ubehaget. Om tørrhet er et problem bør du bestille en time for tørt øye konsultasjon.

Råd mot dugg

Når vi puster vil det strømme fuktighet fra pusten opp mot toppen av munnbindet. Da det ikke er tett nok mot kinnene vil fuktigheten treffe brilleglassene. Fuktig luft mot en glatt flate vil resultere i dugg.

Det er derfor viktig at munnbindet har en så god passform som mulig. Og at det sitter tett over nesen. Det ligger en bøyelig streng i toppen av bindet som må tilpasses riktig rundt nesen. Det kan også hjelpe å prøve å puste nedover. Prøv også å plassere brillene utenpå øvre del av munnbindet.

Løsningen som trumfer alle problemer er selvfølgelig å starte med kontaktlinser.

Les også: Sammen brenner de for bedre øyehelse!

Nå slår de seg sammen for et enda bedre tilbud til kundene
Nå slår de seg sammen for et enda bedre tilbud til kundene

Antidugg i stedet for såpe

Forskjellige måter og behandle brilleglass på blir nå stadig diskutert i artikler som omtaler problemet. Det sies at det er gjort erfaringer med å vaske brilleglass i såpevann eller barberskum.

Moderne brilleglass har et ytre belegg av silicon for å forhindre fingeravtrykk. Dette forsvinner om man bruker for sterke vaskemidler. Jeg fraråder derfor såpe.

Derimot vil antidugg midler være en god ide. Husk å polere brilleglassene med en tørr ren klut etter påføring og tørk av dugg middelet.

Les også: Tørre øyne – et økende problem i Norden

Teip på nesen

Jeg har selv brukt munnbind siden mars 2020 og er plaget med dugg. Ikke på brilleglass da jeg bruker kontaktlinser, men på okularene i mikroskoper vi bruker for å undersøke fremre og bakre del av øyet.

For å bøte på dette er teip en god metode. Å teipe øvre del av munnbindet til huden med hudplaster fungerer bra for mange.


Skrevet av:
Optometrist MSc Stephen Gangestad